gemeente

Gedrag & design

Praatpaal_03

A. Gemeente Rotterdam

De dementie hulplijn –
Altijd in de buurt, altijd bereikbaar


De toenemende vergrijzing is een van de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Wij geloven in een frisse blik vanuit verschillende disciplines, in het omdenken en ‘reframen’ van complexe vraagstukken. Door middel van design thinking en ontwerpend onderzoek kruipen we in de huid van de gebruiker en zoeken we nieuwe oplossingen waarmee de kwaliteit van leven wordt verbeterd.

In 2017 haalde de ANWB de gele praatpalen van de weg, na zestig jaar trouwe dienst voor hulp bij pech onderweg. In onze campagne krijgt de iconische praatpaal een tweede leven. In z’n nieuwe rol moet de paal houvast beiden aan mensen met beginnende dementie. De praatpalen worden weer waardevolle, vaste herkenningspunten in de openbare ruimte, die de weg wijzen en hulp bieden als dat nodig is. 

Het praatpaalproject in samenwerking met Anne van Abkoude is gericht op ouderen die op een andere manier kampen met pech onderweg en tijdens een wandeling in de war raken. De paal kan ouderen zonder mobiele telefoon helpen de weg terug te vinden. Met één druk op de knop van de bekende gele paal kan de stem aan de andere kant je geruststellen en hulp inroepen. Je hoeft niet meer bang te zijn om alleen de deur uit te gaan. Geen paniek, je komt thuis.

andrews & degen begon hun onderzoek met gesprekken met experts en de bewoners en hulpverleners van verzorgingshuis Aafje Meerweide. We spraken onder meer met mensen in een vroeg stadium van dementie die nog niet in beeld zijn van de hulpverlening. De gele praatpaal kan een bevrijdende rol vervullen bij de angst om de deur uit te gaan. Een makkelijk bedienbaar en herkenbaar item in het straatbeeld, dat paniek voorkomt.

“Ik sta elke dag op met de hoop
vandaag geen missers te maken”

Anna, 80 jaar, woont nog zelfstandig thuis.

De praatpaal is simpel in het gebruik. Je krijgt gemakkelijk iemand van de centrale van het dichtstbijzijnde zorgcentrum of de afdeling welzijn van de gemeente aan de lijn. Een eindje verderop staat de volgende paal alweer: dat gele netwerk geeft houvast tijdens de dagelijkse wandeling.

Zo worden de oude ANWB-praatpalen ge-upcycled tot waardevolle, vaste bakens in de openbare ruimte, die de weg wijzen en hulp bieden als dat nodig is. Bovendien hebben ze in de wijk ook een signaalfunctie. Door hun aanwezigheid vragen ze aandacht voor mensen met beginnende dementie, die je op straat niet meteen zult herkennen. Het project is tweemaal tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

B. Gemeente Groningen

27 procent minder aggressie
door combinatie gedrag en design


Ontwikkeling van een campagne tegen zinloos geweld in de Groningse binnenstad in opdracht van ministerie van Binnenlandse Zaken. Samen met onderzoeksbureau D&B bedachten wij een positieve beeldtaal om op subtiele wijze het geweld in het nachtleven terug te dringen.

Politieagenten, buschauffeurs, ambulancebroeders en andere professionals met een publieke taak worden regelmatig agressief benaderd. Expertisecentrum Veilige Publieke Taak vroeg ons samen met onderzoeksbureau D&B te kijken hoe deze agressie verminderd kon worden. Onze analyse liet zien dat het agressieve gedrag vaak een automatische reactie is op prikkels uit de omgeving, zoals een duw of een schreeuw, muziek, geuren of beelden.

Omgevingscues kunnen dergelijk irrationeel gedrag ook positief beïnvloeden, zo toont onderzoek aan. Daarom besloten we de doelgroep te overladen met positieve figuren. Het gevolg: 27% minder agressie.

Positieve beeldtaal leidt tot
een stuk minder agressie
in de Groningse binnenstad

C. Gemeente Amsterdam

Fietsers stoppen vaker
voor rood door speciale verkeersborden


Samen met onderzoeksbureau D&B hebben we verkeersborden ontwikkeld die ervoor moeten zorgen dat fietsers in het centrum van Amsterdam minder vaak door rood licht rijden. Om de overtuigingskracht van het beeld onderbewust te versterken zijn er twee psychologische theorieën toegepast. Sociale bewijskracht binnen het beeld (‘Amsterdam geeft het goede voorbeeld’ – fietsers die dus netjes voor een rood stoplicht aan het wachten zijn) zorgt voor positief kopieergedrag. De toepassing van altercasting (‘Welk voorbeeld geef jij?’- het jongetje met de duim omhoog) activeert een specifieke sociale rol, in dit geval dus van een beschermer (bijv. ouders). Het gewenste gedrag (‘Wachten op groen’) wordt ook expliciet op de borden verwoordt.

Stimulatie van de sociale bewijskracht
zorgt voor positief gedrag

D. Publicatie over gedragsverandering
en visuele communicatie

Hidden Persuasion –
De 33 beste beïnvloedingstechnieken uit de reclame


Wij mensen denken wel altijd alle touwtjes in handen te hebben en dat reclame ons niet raakt, maar het tegendeel is waar. Hoe krijgen reclames het toch elke keer weer voor elkaar om ons te verleiden? Hoe probeert de overheid met communicatie ons veiliger te laten rijden of duurzamer en gezonder te leven? We denken allemaal volledig te beslissen over ons leven, maar als je goed kijkt naar menselijk gedrag dan zie je dat 95% van wat we doen op de automatische piloot gaat.

Welke psychologische theorieën liggen achter succesvolle campagnes? Het boek ‘Hidden Persuasion’ (NL: De 33 beste beïnvloedingstechnieken uit de reclame) neemt de lezer mee in de wereld van gedragsverandering. Samen met prof. dr. Rick van Baaren en dr. Matthijs van Leeuwen (BCG) tonen wij aan de hand van reclamecampagnes de 33 krachtigste psychologische beïnvloedingstechnieken. Daarin laten we je zien hoe wij allemaal bewust of onderbewust worden beïnvloedt en verleidt. Dit boek helpt je in elk geval om mogelijke beïnvloeding-pogingen in je alledaagse leven te ontdekken of zelf toe te passen. Uiteindelijk zijn we allemaal zowel verleider als het doelwit van verleiding. Dit boek opent je de ogen voor de wondere kunst van het overtuigen. Dat is een garantie. Beter be prepared 🙂

Bestel hier jouw exemplaar: NL / ENG

‘Bevat evenveel eyecandy als eyeopeners.
Je kijkt nooit meer op dezelfde manier
naar een advertentie, een webwinkel
of de verpakking van een product.’

Forbes

‘Deze verborgen verleiders
zijn het geheime wapen achter reclames
en ze worden veel vaker toegepast
dan je denkt.’

Wired magazine

Volgende case

Waterpret in het bos

Wij geloven in 'good design', vanuit ethisch als ook professioneel gezichtspunt. Graag delen wij onze creatieve visie met organisaties die een positieve bijdrage aan de maatschappij willen leveren.

Gemeente Amsterdam
Goethe Instituut
Medtronic
Ministerie van Justitie & Veiligheid
Botschaft
Cinekid Festival
Jeugdbescherming
Fontys
DNHK
Behaviour Change Group
Radboud Universiteit Nijmegen
Stichting Lezen
NHA
Gemeente Den Haag
Provincie Gelderland

met plezier werken wij in de volgende branches

beleid en bestuur. cultuur & entertainment. duurzaamheid. goede doelen. kennisindustrie. onderwijs & educatie. onderzoek. preventie. startups. zorg & welzijn

Ander perspectief?
Samen kijken we vooruit!

Mail ons